lunes, 15 de octubre de 2012

Les aplicacions 2.0



El terme Web 2.0 està associat a les aplicacions web que faciliten el compartir informació, la interoperabilitat, el disseny centrat en l'usuari i la col·laboració en el World Wide Web (WWW). 
Un lloc Web 2.0 permet als usuaris interactuar i col·laborar entre ells com creadors del contingut generat pels usuaris en una comunitat virtual, a diferencia de llocs web on els usuaris es limiten a observar passivament els continguts que s'han creat per a ells. Exemples de la web 2.0 son les unitats web, els serveis web, les aplicacions web, els serveis de xarxes socials, els serveis d'allotjament de vídeos, les wikis, blogs, mashups...

Abans de l'arribada de les tecnologies de la Web 2.0 s'utilitzaven pàgines estàtiques programades en HTML que no eren actualitzades freqüentment. L'èxit de les .com depenia de webs més dinàmiques (a vegades anomenades Web 1.5) on els sistemes de gestió de continguts servien pàgines HTML dinàmiques creades al vol des d'una base de de dades actualitzada. En ambdós sentits, el aconseguir visites i l'estètica visual eren considerats com a factors. 
Els teòrics de l'aproximació a la Web 2.0 pensen que l'ús de la web està orientat a la interacció i les xarxes socials, que poden servir contingut que explota els efectes de les xarxes, creant o no webs interactives i visuals. És a dir, els llocs Web 2.0 actuen més com a punts de trobada o webs dependents d'usuaris, que com a webs tradicionals. 

Per compartir en la Web 2.0 s'utilitzen una sèrie d'eines, entre les que destaquen:
- Blogs: espais webs personals en el que l'autor pot escriure cronològicament articles  notícies... però a més és un espai col·laboratiu on els lectors també poden escriure els seus comentaris a cadascun dels articles que ha realitzat l'autor. 
- Wikis: espai web corporatiu, organitzat mitjançant una estructura hipertextual de pàgines on paries persones elaboren contingut de manera asincrònica. Només cal pitjar el botó "editar" per accedir als continguts i canviar-los. Acostumen a mantenir un arxiu històric de les versions anteriors i faciliten la realització de copies de seguretat dels continguts. Hi ha diversos servidors de wikis gratuïts. 
- Entorns per compartir recursos: Tots aquests entorns ens permeten emmagatzemar recursos a Internet, compartir-los i visualitzar-los quan ens convingui des d'Internet. Constitueixen una immensa font de recursos i llocs on publicar materials per la seva difusió mundial. 
Per exemple: documents, vídeos, presentacions, fotos, plataformes educatives, aules virtuals, xarxes socials...

No hay comentarios:

Publicar un comentario